Vecka 35

Sååååå! Nu kommer äntligen rätt magrapport upp :) Är alltså i vecka 35 nu :)
Vecka 35


Barnet

Barnet väger runt 2,5 kg.

Lårbenet är ungefär 6 cm. Huden är täckt av ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar
huden i fostervattnet. Navelsträngen är nästan en halv meter lång. Den är snurrad
som en telefonsladd, elastisk och stark.


Mamman

Hud som kliar, armar som krymper

Den allra sista delen av graviditeten närmar sig. Hos förstföderskan har barnet oftast lagt sig med huvudet fixerat ner i bäckenet. Det kan vara en av anledningarna till att det inte rör sig på samma sätt som tidigare. Det har inte längre samma svängrum. Barnet ökar i vikt med mellan 25 och 30 gram per dag och det börjar bli rejält trångt. Det räcker med att du känner liv varje dag. Många tycker att barnet har mer bestämda perioder, vanligen kvällstid, när det är som livligast. Du kan känna dig trött och ha ont i både rygg och bäcken. Magen börjar bli stor och tung. Det är inte så konstigt om du känner dig obekväm. Kanske oroar du dig för att du gått upp mycket i vikt.
Det är inte så konstigt och det mesta är vätska som försvinner av sig själv efter att du fött. Sluta inte äta eller försök hålla igen. Du och ditt barn behöver mycket
näring så här i slutet av graviditeten. Antagligen tänker du mycket på förlossningen. Hur skall det bli? Kommer jag att klara förlossningssmärtan? Frågor och tankar avlöser varandra. Skriv gärna ner dem, prata både med din partner och med barnmorskan. De allra flesta kvinnor brukar komma till en punkt när man känner sig redo. När man, om än spänd men också förväntansfull och beslutsam, inget annat vill än att få komma i gång med sin förlossning. Förbered er så gott ni kan
och ta reda på så mycket som möjligt. Kunskap lugnar och ger större trygghet. En trygg mamma föder lättare och genom att vara avspänd och fokuserad kan smärtupplevelsen lindras av sig själv.


Hur jag mår

Jag mår väl relativt bra, trött och mycket ont i revbenen och ryggen men inget värt o klaga över :)
Lillan lever loppan som vanligt. Lyckas trycka sig emellan höftbenet och revbenen så det gör ont som satan! Och älskar självklart att sparka på både revbenen och kissblåsan... Tror tyvärr att hon har ärvt sitt humör/temperament från sin pappa... Inte kul! Han var hur vild som helst när han var liten! Satt inte still en sekund! ...Hur ska detta gå... ♥


Vecka 32

Tyckte det var dags för en magrapport nu, och vi var ju på MVC för några dagar sen med så skriver vad som hände där under "hur jag mår" :)

Vecka 32
Barnet 


40 cm och 1.7 kg.

32 veckor gammal och inlagringen av underhudsfett fortsätter. Barnet skall gå upp ungefär 2 kg på de resterande 8 veckorna. Det är starkare och kan ge dig rejäla kickar. Om barnet sparkar rakt på din urinblåsa kan du till och med kissa på dig. Hjärnan fortsätter att utvecklas och växa. Man vet att barnet vid den här tiden har aktivitet i hjärnan både när det är vaket och när det sover. Om det betyder att barnet drömmer har man däremot inte kunnat påvisa. På små pojkar börjar testiklarna nu att gå ner i pungen.


Mamman

Nu kommer den stora magens tid.

Du behöver mer vila, mat och dryck för att orka och för att barnet skall kunna växa ordentligt.Beroende på var ni bor i Sverige har ni troligen redan tagit ställning till var ni skall föda. På många håll finns fler än ett alternativ. Vanligast är att man väljer den klinik som ligger närmast hemmet, det känns oftast tryggast och enklast. Det finns de som vill föda hemma. Då är det viktigt att man i mycket god tid får kontakt med någon av de barnmorskor och läkare som arbetar med hemförlossningar. De är inte så många men fråga er barnmorska om det finns någon i ert närområde, eller sök på internet.


Hur jag mår

I måndags var vi alltså på MVC, mitt blodvärde hade gott upp radikalt vilket var väldigt bra för jag har haft alldeles för lågt förut :) Men magen är för liten. Barnmorskan blev orolig för att bebisen är för liten eller har stannat av i växten, så vi ska in på ultraljud i morgon för att kolla upp det. Hon sa att det behöver verkligen inte vara så heller, utan det kan va så att vi har en liten bebis och att den ligger väldigt långt ner bara :) Hoppas verklligen på det! Vill inte att något ska behöva hända min lilla plutt :( Men det är ju bäst att åka in och kolla upp det i tid så kanske dom kan göra något om något skulle vara fel :)

I övrigt så mår jag ganska bra, ont i revbenen och bäckenet, och känner större behov av att sitta ner oftare, men annars klarar jag mig bra :) Efter ultraljudet i morgon så ska jag nog shoppa lite nya kläder, det behövs!Väx nu lilla du! ♥


RSS 2.0